Smear ya da pap smear testi, serviks (rahim ağzı) kanserinin önceden belirlenmesi adına yapılan bir testtir. Pap smear testi kanser tanısı koymak için değil, kansere neden olabilecek öncü lezyonların varlığını belirlemek için yapılır. Asıl amaç olası kanser riskine karşı önceden önlem almaktır. Bu sayede normal şartlar altında uzun yıllar içinde oluşabilecek rahim ağzı kanseri, önlenmiş olur. Bazı durumlarda “İnsan Papilloma Virüs” (HPV)  testi ile birlikte yapılır. Smear testi, vajinadan girilerek, serviksten sürüntü almak yoluyla yapılan kanser öncesi lezyonları belirlemek amacındaki tarama testidir. Oldukça basit olan bu işlem 1 ila 2 dakika kadar sürer ve acı ya da ağrı hissedilmez. Herhangi bir anestezik uygulamaya ihtiyaç duyulmaz. Standart bir jinekolojik muayene sırasında yapılabilir ancak her jinekolojik muayene pap smear testini içermek zorunda değildir. Rahim ağzından alınan sürüntü örneği laboratuvarda bir patolog tarafından incelenir ve olası kanser öncesi lezyonlar ve hücreler tespit edilir. Testin sonuçlarına göre uygun tedavi biçimleri seçilerek hastanın kanser riskinin giderilmesi hedeflenir.

Rahim ağzı kanseri smear testinden önce oldukça yaygın ve ölümcül bir kanser türü olarak bilinirdi. Bugün, altında yatan nedenin bilindiği tek kanser türü olarak pap smear testi ile önceden belirlenebilmekte ve koruyucu, önleyici tedavilere hemen başlanabilmektedir. Bu sayede serviks kanseri ölümlerinin önüne geçilir.

 

Smear testi sonuçları;

Normal smear sonucu: Tespit edilen hücreler rahim ağzında olması gereken hücrelerdir. Sonuç negatif olarak da değerlendirilir. Yani rahim ağzında sorun oluşturacak bir değişiklik olmamasıdır. Bir sonraki test zamanı doktorunuzun size uygun olan olarak söylediği dönemdir.

Anormal smear sonucu: Anormal sonuç kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonucun birçok seviyesi vardır:

  • Atipi (Atipik Skuamöz hücreler) (ASC) Smear testinde en sık rastlanan sonuç. İki gruba ayrılır:
    – ASC-US: Atipik skuamöz hücreler- özelliği tespit edilemeyen grup. Hücreler tam olarak normal değil ancak atipinin sebebi belli değil. HPV enfeksiyonu veya başka nedenlerle olabilir.
    – ASC-H: ASC-US dan daha fazla atipi olmasına rağmen atipi sebebi yine belli değil
  • Hafif Displazi (Düşük derece intraepitel lezyon) (LSILs) HPV enfeksiyonuna bağlı hafif anormallikler var.
  • Şiddetli displazi (Yüksek derece intraepitel lezyon) (HSILs) HPV enfeksiyonuna bağlı şiddetli anormallikler var.
  • Karsinoma insitu Kanser hücrelerine benzer oluşumlar var ancak sadece dokunun yüzeyinde olup doku derinliğine geçmemiş.
  • Skuamöz Hücreli Kanser Anormal skuamöz hücreler yani kanser hücreleri rahim ağzında yüzeyden derine doğru yayılmış.

Hafif displazide enfeksiyon dahil birçok rahatsızlıkta görülebilir. Test sonucuna göre tedavi sonrası 3 ay sonra smear tekrarlanır ya da kolposkopi yapılır.

Kolposkopi sırasında vajen ve rahim ağzı çeşitli sıvılara temas sonrası oluşan anormal görüntülü bölgeden biyopsi alınır. Sonrasında alınan biyopsi parçası patalojiye inceleme için gönderilir.