Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı son zamanlarda artan sağlık problemleridir. Genital siğillerin nedeni insan papilloma virüsü denile HPV enfeksiyonlarıdır. Eskiden çokta önemsenmeyen bu siğillerin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu anlaşıldıktan sonra bu konuda yapılan çalışmalar koruma önlemleri ve tedaviler artmıştır.

Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda hastalık yapma ihtimali daha yüksektir. Bulaştığı herkeste aynı şekilde sonuç yaratmaz. Dünya çapında yapılan çalışmalar hem erkeklerde hem de kadınlarda ömür boyu en az bir defa enfekte olma ihtimalinin yani bu hastalığa en az bir defa yakalanma ihtimalinin  %50 olduğunu ortaya koymuştur. Bu çok yüksek bir orandır ve halk sağlığı açısından ciddi bir problemdir. 1980 yılından sonra artan çalışmalarda HPV’nin kadınlarda serviks yani rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rolü olduğu sonucuna varılmıştır. Bir virüsün kansere neden olması demek virüsle mücadele edildiğinde kanser oranlarının azalması anlamına gelmektedir.

Siğiller genellikle belirli bir boya ulaşana kadar herhangi bir şikayet oluşturmaz. Belli bir boya ulaştıktan sonra ilk önce kozmetik olarak kişiyi rahatsız eder, daha sonra genital bölgeye uygulanan kozmetik işlemler sırasında kanayarak rahatsızlık vermeye başlar.

Tanı genellikle alışkın bir gözün muayenesiyle beraber konulur. Bunların tiplendirilmesi ve daha sonra tedavi edilmesi yerine genellikle tedavi amacıyla çıkarılan siğillerin incelemeye gönderilmesi ve daha sonra tiplendirilmesi şeklinde bir yol izlenir.

Genital siğil tanısı konulan bir erkekte bu siğilin tedavi edilmesi oldukça önemli bir tıbbi prosedür olmakla beraber erkeğin eşinin veya partnerinin HPV açısından kontrol edilmesi ve servikal tarama için kadın doğuma yönlendirilmesi en az bu işlem kadar önemli bir süreçtir.

Aynı şekilde kadın doğum kontrolleri sırasında servikal bölgede HPV tespit edilmesi yani kadın doğum muayenesi sırasında rahim içerisinde siğillerin görülmesi durumunda mutlaka kadının eşi, erkek arkadaşı kontrol edilmelidir.