Polikistik over sendromu; üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olup, yaklaşık olarak üreme çağındaki her 8-10 kadından birinde görülmektedir. 

Polikistik over sendromu ultrasonda yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin görüldüğü, adet düzensizliği, adet gecikmesi, kan testlerinde artmış androjen hormon düzeyleri, tüylenme artışı, sivilcelenme, saç dökülmesi gibi şikayetlerle karakterize bir hastalıktır.

Bu hastalığa sahip kadınlardaki adet düzensizliğinin ve hamile kalamamanın sebebi yumurtlama bozukluğudur. Yumurtalar düzenli ve düzgün bir şekilde büyüyemez, ideal boyutlara ulaşamadığı için çatlayamazlar, buna bağlı olarak polikistik over sendromu olan kadınlarda adet düzensizlikleri, kısırlık, hamile kalamama gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Polikistik over hormon değerleri arasında en çok dikkat çeken durum androjen hormon düzeyindeki değişikliklerdir. Polikistik over sendromlu kadınlarda kanda androjen hormonlarının düzeyi ciddi şekilde artmaktadır. Androjen hormonlarının kan değerlerinin artmasına bağlı olarak; vücutta aşırı kıllanma, sivilcelenme, ciltte lekelenmeler, erkek tipi saç dökülmesi görülmektedir. 


Polikistik Over Nasıl Anlaşılır?

Polikistik over sendromu olan kadınlarda androjen hormonlarında ki artışa bağlı olarak vücutta kıllanma artışı, yüz bölgesinde sivilcelenme, saç dökülmesi, özellikle ense, koltuk altı, bel ve kasık bölgelerinde ciltteki kahverengi lekelenmelere neden olur. 

Polikistik over saç dökülmesi, androjen hormon düzeylerindeki artıştan kaynaklandığı için erkek tipi saç dökülmesine benzemektedir. Polikistik over kıllanma artışı veya poliksitik over tüylenme artışı özellikle yüz bölgesinde, sırt bölgesinde, uyluklarda ve göbek üstündeki bölgede görülmektedir.   

PKOS’lu kadınların yaklaşık olarak yarısından fazlasında insülin direnci görülebilmektedir. Özellikle obez, polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda insülin direnci daha sık görülmektedir. İnsülin direnci olan kadınlarda ilerleyen yıllarda diyabet ve metabolik problemlerin görülme riski artmaktadır ve ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.


Polikistik Over Tedavisi;

Polikistik over sendromunun tedavisi; adet düzensizliği, adet gecikmesi, vücutta tüylenme artışı, sivilcelenme ve hamile kalamama gibi polikistik over sendromunun sebep olduğu problemlere yönelik uygulanmaktadır. 

Adet düzensizliği ve adet gecikmesi için adet düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır, bu ilaçları uzun dönem kullanmak gerekebilmektedir. 

Vücutta kıllanma artışı ve sivilceler için özellikle androjen hormon düzeyini azaltan tedaviler tercih edilmektedir. Polikistik overde sivilce, polikistik overde tüylenme şikayeti doğum kontrol ilaçları en sık kullanılan hormon içerikli ilaçların başında gelmektedir.

Hamile kalmak isteyen polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurta büyütme çatlatma, aşılama ve tüp bebek tedavileri uygulanmaktadır. 



Polikistik Over Tedavisinde Verilen İlaçlar;

PCOS tedavisinde; adetlerin düzenlenmesi, tüylenme ve sivilce artışı şikayetleri için genellikle benzer ilaçlar verilmektedir. Polikistik over için kullanılan ilaçlar hem adetleri düzenler hem de tüylenme artışını, sivilcelenme şikayetleri  ni azaltmaktadır. 

Polikistik over sendromu tedavisi için ilaçların etkilerini görebilmek için 3-6 ay beklemek gerekebilmektedir, adetler düzene girmezse farklı hormon içerikli ilaçlarına geçilmektedir. Benzer şekilde vücutta kıllanma artışı olan polikistik over sendromlu kadınlarda 3-6 ay içinde tüylenme şikayetin de azalma görülmezse etki gücü daha yüksek ilaçlar tercih edilmektedir, diğer bir deyişle PKOS ilaç tedavisinde basamaklı tedavi uygulanmaktadır. 

Vücuttaki kıllanma artışı ve sivilceler azalmaya başladığında lazer epilasyon uygulanabilir, ilaç tedavisinin etkisi ortaya çıkmadan lazer epilasyon uygulanması faydalı olmayacağı için ilk aşamada önerilmemektedir. Polikistik overde ilaç kullananlar, bu ilaçları uzun dönem kullanmaları gerekebilmektedir.