Riskli gebelik, doğum yapacak kişinin gerek hamilelik öncesi gerek de hamilelik sırasında çeşitli sağlık sorunları geliştirmesi durumunda ortaya çıkar. Yine fetüsteki kromozomal bozukluklar, yapısal anomaliler de gebeliğin riskli kabul edilmesine neden olur. Perinatoloji; riskli gebelik açısından risk faktörü taşıyan hamilelerin yakından takip edildiği, anne ve fetüs sağlığını değerlendirmek için ayrıntılı testlerin yapıldığı kadın hastalıkları ve doğum alanıdır. Perinatoloji alanında uzmanlaşmış kadın hastalıkları ve doğum doktorları, yüksek riskli gebeliklerin yönetilmesi konusunda hizmet verir.

35 yaşından büyük gebelerde gestasyonel diyabet, preeklampsi gibi komplikasyonların görülme ihtimali daha fazladır. 17 yaşından küçük gebelerde ise anemi, cinsel yolla bulaşan hastalık, erken doğum gibi sorunlara daha sık rastlanır. 17 yaşından küçük anne adaylarında hem doğum öncesi hem de doğum sonrası takip ve bakımın da yetersiz olma ihtimali daha yüksektir. Bu da gebeliğin riskli olmasının bir nedenidir.

Yüksek riskli gebeliklerde annede bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu belirtiler, hayatı tehdit edebilecek ölçüde ciddi bir durumun zemininde gelişebilir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını gösteren gebelerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir:

1.     Geçmeyen karın ağrısı

2.     Göğüs ağrısı

3.     Baş dönmesi, bayılma

4.     Aşırı yorgunluk

5.     Bebek hareketlerinin yavaşlaması ya da durması

6.     38 derece üstü ateş

7.     Kalp çarpıntısı

8.     Aşırı mide bulantısı, kusma

9.     Geçmeyen veya giderek kötüleşen baş ağrısı

10   Yüz ve uzuvlarda şişlik, kızarıklık, ağrı

11   Annenin kendine veya fetusa zarar verme gibi düşüncelerin varlığı

12   Nefes darlığı

13   Vajinal kanama

Riskli gebeliklerde anne ve bebek sağlığının korunması temel hedeftir. Bu sebeple de riskli gebelik yaşayanların hamilelik boyunca perinatolog tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Perinatolog bu süreçte anne ve fetus sağlığını izlemek için bu yöntemlerden faydalanabilir:

·     Ayrıntılı Ultrason: Detaylı ultrason, anne rahmindeki fetusun olası yapısal bozukluklar açısından değerlendirilmesini sağlar. Yapısal anomalinin erken dönemde fark edilmesi ile bu bozukluğun geri düzeltilmesi veya anomalinin daha da ilerlememesi sağlanabilir.

·         Kan ve İdrar Tahlili: Annede preeklampsi, diyabet, tiroid hastalıkları gibi riskli gebelik durumu oluşturabilecek durumlar kan ve idrar tahlili ile tespit edilebilir.

·         Genetik Test: Fetusta olası bir genetik sendromdan şüphelenildiğinde gerek fetustan gerek de ebeveynlerden alınan örnekler ile genetik tarama yapılabilir.

·         NST: Fetusun kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları gösteren NST risk barındırmayan gebeliklerde de kullanılan bir yöntemdir. Riskli gebeliklerde ise NST yöntemine daha erken haftalarda başvurulur ve bu test daha sık yapılır.