Karın bölgesindeki organlarda meydana gelen problemlerin önemli bir kısmı ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve benzeri cerrahi olmayan tarama yöntemleri sayesinde tespit edilebilir. Ancak bazı durumlarda bu testler yeterince isabetli sonuçlar vermez. Bu tür durumlarda laparoskopi yöntemine başvurularak kişinin abdominal bölgesi en ince ayrıntısına kadar incelenir. Ayrıca kişinin vücudundan doku örneği ya da biyopsi almak için de bu yönteme başvurulmaktadır. Laparoskopinin teşhis amacıyla yaygın olarak kullanıldığı durumlar aşağıda sıralanmıştır:

o    Kadınlarda kısırlık

o    Pankreas kanseri

o    Karaciğer kanseri

o    Yumurtalıklarda ortaya çıkabilecek kist ya da kanser oluşumu

o    Safra kanalı ya da safra kesesinde ortaya çıkıp sebebi tam tespit edilemeyen hastalıklar ya da tümör oluşumu.

o    İnmemiş testis sorunu

o    Pelvik inflamatuar hastalık

o    Dış gebelik

o    Diğer tarama yöntemleriyle ya da laboratuvar testleriyle sebebi açıklanamayan kadın kısırlığı ve karın ağrısı

o    Gerek görülen durumlarda kişiden doku örneği ya da biyopsi alınması amacıyla da kapalı ameliyat yöntemi kullanılabilir.

Yukarıda bahsi geçtiği üzere laparoskopi tekniği teşhis aşamasında birçok farklı hastalık için kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak, söz konusu yöntem sadece teşhis değil aynı zamanda tedavi için de kullanılabilir. Laparoskopi işleminin tedavi amaçlı kullanıldığı durumlar aşağıda sıralanmıştır:

Modern tıpta uygulanan tekniklerin arasına dâhil olduğu ilk tarihlerden itibaren, kapalı ameliyat yöntemi safra kesesini ilgilendiren birçok operasyonda başarılı şekilde kullanılmıştır. Dolayısıyla günümüzde de safra kesesiyle ilgili yapılacak olan cerrahi işlemlerde bu yöntem tercih edilmektedir.

 

Kişinin vücudunda hastalık yapan bir organın ya da organın belirli bir bölümünün çıkarılması işlemlerinde laparoskopi kullanılabilir. Bu durumlara kişinin apandisitinin alındığı apendektomi ameliyatı ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle (divertikülit, ülseratif kolit gibi) bağırsağın bir bölümünün alınması örnek olarak verilebilir.

Abdominal bölgede yer alan kistlerin ya da miyomların temizlenerek vücut dışına çıkarılması.

Dış gebelik olarak da bilinen ektopik gebeliğin sonlandırılması.

Histerektomi olarak da bilinen rahmin tamamen alınması işlemi.

Prostat, mesane ve böbreğin bir kısmının ya da tamamının alınması.