Dünyada en çok yapılan cerrahi işlem olan sezaryen doğum, anneye ya da bebeğe bağlı riskli durumlarda uygulanıyor. Karın bölgesinden ameliyat yoluyla gerçekleştirilen sezaryen doğum, ameliyathane ortamında ve anestezi atında yapılıyor. En önemli avantajı doğum zamanının planlanabilmesi olan sezaryen, özellikle doğumun çok hızlı gerçekleştirilmesi gereken durumlarda fayda sağlıyor.

Sezaryen doğum, doğum olayının vajinal yoldan değil de batın yolundan yani karından ameliyatla gerçekleştirilmesidir.

Anneye bağlı bazı fizyolojik durumlar ve rahatsızlıklar sezaryen doğumu gerektirebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Anneye bağlı durumların başında daha önce geçirilmiş bazı rahim ameliyatları ya da önceki doğumların sezaryen şeklinde olması gelir. Her rahim ameliyatı normal doğuma engel değildir, ancak daha önce rahim kesilerek büyük miyomların çıkarıldığı ameliyatlarda ya da rahim kavitesinin açılarak tekrar dikilmesini gerektiren durumlarda, doğum eylemi sırasında rahim yırtılma riski nedeniyle sezaryen doğum tercih edilebilmektedir.

Annenin normal doğum eylemini gerçekleştirmesine engel olabilecek birtakım tıbbi sorunlarının olması da sezaryen doğumu gerektirebilir. Bunlar şiddetli bel fıtığı, bacaklarda ve pelvik kemiklerde hareket kısıtlılığına neden olabilecek nörolojik ya da ortopedik problemlerinin olması şeklinde sıralanabilir.

Annenin vajinal sisteminde HPV virüsüne bağlı yaygın siğil varlığı durumunda da sezaryen doğum tercih edilmektedir.

Bebeğe bağlı birtakım sebepler de sezaryen doğumu gerektirebilir. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:

Bebeğe bağlı durumların başında bebeğin ters gelişi, yani makat geliş gelmektedir. Makat gelişlerde normal doğumun riskleri yüksek olduğundan sezaryen doğum tercih edilmektedir.  

Özellikle diyabetik annelerde bebeğin tahmini kilosunun 4000 gr üzerinde olması ya da diyabetik olmayan annelerde 4500 gr olması zor doğum ve omuz takılması riski taşıdığı için sezaryen ile doğum söz konusu olabilmektedir.  

Bebeğe ait birtakım anomalilerin varlığında da uzman hekim sezaryen ile doğumu tercih edebilmektedir.

Doğum sırasında bebeğin stres altında olması ya da uzman hekimin doğum aşamaları sırasında bebeğin yeterince oksijen alamayacağını düşünmesi durumunda da doğum eylemi başladıktan sonra sezaryen doğuma geçilebilmektedir.  

Doğum sırasında eylemin ilerlemesinin durması, yeterli sancılara rağmen açılmanın ya da bebeğin inişinin olmaması gibi durumlarda da sezaryen yöntemiyle doğum tercih edilebilmektedir.

Bazı durumlarda bebeğin eşi, bebeğin önünde gelerek doğum kanalını kapatabilmektedir. Bu durumda normal doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşme şansı yoktur. Bu durumda da uzman hekim sezaryen ile doğumu tercih edecektir.

Sezaryen doğumun en önemli avantajı doğum zamanının planlanabilmesidir. Doğumun çok hızlı gerçekleştirilmesi gereken durumlarda bu büyük bir fayda sağlamaktadır. Doğum travmasının bebek için riskli olabileceği durumlarda doğum travmasından sakınılması ise diğer bir avantajı oluşturmaktadır.

Planlı sezaryen, başka bir aksi durum olmadıkça 39. hafta bittikten sonrasında planlanır.

Sezaryen doğum, anestezinin verilmesinin ardından cerrahiye başlanması ve bitirilmesi arasında geçen süre yaklaşık 30-45 dakika kadardır.

Sezaryen bir batın ameliyatıdır ve belli bir iyileşme süreci gerektirir. Sezaryenin ardından kasıklarda adet sancısına benzer sancıların olması normal olmakla birlikte bu sancılar emzirme sırasında artabilir. Bu sancılar rahmin eski haline dönmesi ve küçülmesi sırasında kasılmasına bağlı oluşmaktadır ve normal olarak kabul edilir. Sezaryenden 2 gün sonra ayakta duş şeklinde banyo yapılabilmektedir. Duştan sonra dikiş yerlerinin kuru tutulması yeterlidir. Sezaryen dikişleri yaklaşık 7-10 gün içerisinde iyileşir, eğer kalıcı dikiş materyali kullanıldıysa 7-10 gün sonra alınması gerekebilir. Emilebilir dikiş materyallerinin alınmasına ise gerek yoktur. Sezaryen sonrası tamamen normal hale dönüş yaklaşık 6 hafta sürmektedir. İlk 6 hafta süresince başta kırmızı, daha sonra kahverengi bir vajinal akıntı oluşur.

Sezaryenden sonra hastanede kalış süresi genellikle 48 saattir. Hastaneden çıktıktan sonra anne genellikle günlük işlerini, öz bakımını ve bebek bakımını yapabilecek durumda olmaktadır.